Cozonac

apr. 20

Cozonac

Când vine vorba de aluaturi, chiar și o simplă combinație de apă, făină și puțină sare și drojdie poate genera rezultate din cele mai variate in cazul unei simple pâini.

Dacă ne uităm la numărul de ingrediente dintr-un cozonac, cresc și emoțiile legate de rezultatul final. Mai jos regăsiți o rețetă inspirată la rândul ei din altele existente dar care a dat rezultate și care merită încercată.

Ingredientele aluatului

 • 1 kg. făină albă
 • 350 (300 + 50) ml. lapte
 • 200 gr. smântână
 • 250 gr. zahăr
 • 50 gr. unt
 • 50 ml. ulei
 • 7 (6+1) ouă (doar gălbenușurile)
 • 14 gr. drojdie uscată
 • Puțină sare

Suplimentar se pot îngloba în aluat:

 • coaja rasă de la o lămâie
 • coaja rasă de la o portocală
 • 1 lingură esență de vanilie sau 1 plic zahăr vaniliat

Compoziția cremei

 • 7 albușuri
 • 500 gr. nucă
 • 100 gr. rahat
 • 50 gr. zahăr pudră
 • 50 gr. zahăr
 • Un vârf de cuțit de sare

Pentru aromă/culoare suplimentară în cremă:

 • 2 linguri de cacao
 • 1 plic zahăr vanilat
 • 1 lingură de Cointreau

Preparare:

Este important ca toate ingredientele să fie la temperatura camerei. Laptele, smântâna, ouăle, untul se scot din frigider cu câteva ore înainte de folosirea lor.

Eu încep cu dizolvarea drojdiei. Se încălzesc puțin 50ml de lapte și se adaugă cele 2 pliculețe de drojdie, 1 lingură de zahăr, 1 lingură de făină și se amestecă bine. Verific să fie vizibil procesul de fermentare (apariția bulelor) și aștept până la mărirea cel puțin de 2 ori a volumului compoziției.

Aluatul

Cât aștept dizolvarea drojdiei, e timp pentru a pregăti frământarea aluatului. Am pus făina în recipientul mixerului, aruncând peste ea puțină sare, și am făcut un loc în mijloc pentru a adăuga lichidele. Am folosit un robot pentru frământarea aluatului. Tot acum se poate face și separarea galbenușurilor de albușuri. 6 din ele se pregătesc pentru aluat iar unul se păstrează pentru a unge cozonacii înainte de a fi puși în cuptor. În cei 300 ml de lapte se adaugă zahărul. De această dată am folosit un mix între 50 gr. zahăr brun și 200 gr. zahăr alb. Se pune și zahărul vanilat sau esența de vanilie și se amestecă din când în când. Am pisat într-un mojar puțină coajă uscată de portocală și am ras coaja de la jumătate de lămâie adăugându-le peste lapte și continuând amestecarea.

În acest moment totul e pregătit pentru a frământa aluatul. Se poate face manual sau cu ajutorul unui robot. În cazul acesta am folosit un robot pentru a avea timp să pregătesc alte lucruri în paralel. După ce drojdia pusă la dizolvat și-a mărit volumul o vărsăm în mijlocul făinii. Punem și gălbenușurile, amestecul de lapte, zahăr, esență de vanilie și coajă de lamâie/portcoală și punem la amestecat cu accesoriul de tip „cârlig” ale mixerului.

După ce mixerul începe frământarea aluatului (folosesc treapta 3 de obicei), se adaugă smântâna, uleiul (am folosit ulei de măsline) și untul pe care l-am topit în prealabil. Am lăsat la frământat aproximativ 30 de minute.

La finalul procesului de frământare, am scos aluatul din recipient, l-am „împăturit” în patru și l-am pus într-un recipient mai mare acoperit bine cu folie alimentară și l-am lăsat la crescut pentru 1 oră. După primele 30 de minute l-am scos odată pentru a-l împături din nou în patru după care l-am repus în vasul mare pentru a-și continua creșterea.

Cât am lăsat aluatul la crescut am avut timp suficient pentru a face compoziția cremei cu nucă.

Compoziția pentru umplutură

Am pus albușurile de la cele 7 ouă într-un castron mai mare, am adăugat un vârf de cuțit de sare și am început să le bat cu telul. Pe măsură ce le-am bătut spumă, am încorporat zahărul (am făcut și aici un mix de zahăr brun și zahăr pudră). La final am pus pliculețul de zahăr vanilat, lingura de Cointreau și am amestecat bine.

În nuca mărunțită am amestecat cele 2 linguri de cacao, rahatul pe care l-am tăiat în bucațele mai mici și am inceput să pun căte puțin peste albușul pregătit mai devreme. Am înglobat/amestecat încet toată nuca pentru a păstra textura aerată a cremei.

Formarea cozonacilor

După ce a trecut 1 oră și aluatul a crescut frumos, am facut din el patru porții și am început să pregătesc cozonacii pentru așezat în tavă. Fiecare porție de aluat a fost întinsă cu mâna pe masa unsă în prealabil cu putin ulei. Am împletit câte două rulouri umplute cu crema de nucă și le-am așezat în tăvi – am folosit hârtie de copt.

Am acoperit tăvile cu un prosop și am mai lăsat cozonacii formați cam 20 de minute să se „odihnească” înainte de a începe coacerea lor.

Coptul cozonacilor

De data aceasta am preîncălzit cuptorul la 180 de grade. Coacerea am facut-o folosind căldură jos și aer cald, pe grătarul de mijloc. În primele 20 de minute am pus o folie de aluminiu peste ei. Apoi am scos folia, am scăzut temperatura la 160 de grade și am mai lăsat încă 40 de minute.

În general 1 oră este suficient pentru coacerea lor. Dacă vă plac mai rumeniți, pot fi lăsați așa cum am făcut și eu acum încă 10 minute. La final i-am scos și i-am așezat pe o parte. După 10 minute i-am schimbat și pe partea cealaltă. Asta ajută cozonacii să nu se „lase” când sunt scoși fierbinți și puși imediat pe verticală.

După cele 20 de minute de stat pe laterale i-am scos din tăvi și i-am acoperit cu un prosop din pânză. Cănd s-au mai răcit nu am rezistat să nu tai o felie la un capăt. A doua zi, dimineața, sunt și mai buni – mai ales alături de un ceai sau un pahar de lapte cald.

Dacă ați avut răbdare să citiți până aici poveste acestor cozonaci, sper să fi găsit deja cîteva lucruri care să vă ajute în propriile experiențe de copt. În afară de rețete și sfaturi care circulă verbal între cunoștințe sau prieteni, eu m-am mai inspirat pentru această rețetă și din următoarele surse:

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.