Pâine

iun. 03

Pâine

Primul gând care-ți trece prin minte când vezi 4 ingrediente este că totul trebuie să fie foarte simplu, eventual și rapid.

Pe măsură ce exersezi utilizarea lor constați că sunt multe de învățat.

După ceva exerciții, o rețetă de pâine care are rezultate relativ constante și bune e cea descrisă mai jos.

Ingredientele aluatului

  • 500 gr. făină (000 sau 650)
  • 10 gr. sare
  • 25 gr. drojdie umedă (proaspătă) sau 7 gr. drojdie uscată
  • aprox. 350 ml. apă

Prima opțiune ar fi drojdia umedă. Ar trebui scoasă din frigider și lasată să ajungă la temperatura camerei câteva ore bune. Alternativa este un pliculeț de 7 gr. drogdie uscată.

Descrierea de mai jos este ilustrată pentru 2 pâini pregătite în același timp, diferența fiind doar făina folosită – una e cu făină tip 000 cealaltă cu tip 650.

Făina poate fi cântărită, cernută și pusă intr-un vas în care se poate pregăti aluatul.

Drojdia se pune la dizolvat în 250ml apă călduță.

După ce se dizolvă suficient, se adaugă 2-3 linguri de făină și se amestecă puțin pentru a ajuta drojdia să se activeze.

Făina pregătită pentru aluat se amestecă cu cele 10 gr. de sare și se face un loc in mijloc unde se va adăuga drojdia. Sunt suficiente 5-10 minute pentru drojdie (în funcție de cât de cladă e apa și vasul în care e pusă la dizolvat) pentru a-și activa fermentarea. Se varsă în vasul cu făină, în locul lăsat la mijloc.

Se pregătesc 100ml apă călduță la îndemână și se trece la amestecarea aluatului și frământarea lui. Va fi nevoie rapid de a adăuga apa pregătită. Dacă spre final este necesar, se vor mai adăuga 10-20 ml de apă. Ar trebui să fie suficient pentru a ajuta aluatul să înglobeze toată făina din castron.

La făina tip 650 va fi mereu nevoie de puțin mai multă apă pentru a aduce aluatul la consistența necesară. Frământarea se face până când aluatul se dezlipește ușor de vas. Acest lucru se va simți, dealtfel, pe măsură ce este procesat.

În acest moment, se poate lăsa aluatul la crescut în castron, acoperit cu un capac.

După 30 de minute este momentul să facem o ”împăturire” în 4 a aluatului.

După această primă ”împăturire” lăsăm din nou aluatul să crească pentru încă 30 de minute. După trecerea acestor 30 de minute suplimentare, vom ”împături” din nou aluatul în 4 doar că de data acesta îl vom scoate din castron și vom face acest lucru pe blatul de lucru.

În prealabil se pune niște făină pe blat și pe aluatul care este scos din castron (pentru a evita lipirea lui de mâini)

După acest pas, se lasă mai departe aluatul la crescut pe blatul de lucru, acoperit, pentru încă 30 de minute.

Până ce trec cele 30 de minute, se pot pregăti tăvile în care se va coace pâinea, punând în interior hârtie de copt. Se va face o ultimă ”împăturire” în 4 a aluatului, acesta fiind apoi așezat în tavă pentru o ultimă perioadă de lăsat la crescut.

Aluatul se lasă în tăvile de copt pentru aproximativ 2 ore. Se pot ține, spre exemplu, în cuptor, acoperite.

La finalul celor 2 ore se pune la preîncălzit cuptorul. Eu prefer să coc pâinea astfel pregătită la 190 grade. Dar se poate varia de la 180 la 200 grade, în funcție de preferința pentru produsul finit.

După preîncălzire, coacerea o fac la 190 grade, pe grătarul de jos (nr. 1) și cu cuptorul setat să dea căldură jos și sus. E bine de verificat din când în când procesul de coacere. Timpul de coacere este de 1 oră. Asta dacă preferați o coajă puțin mai crocantă.

După 1 oră de stat la copt, rezultatul e cel ilustrat mai jos.

Pentru a evita umezirea, pâinea se scoate din tavă și se lasă la răcit sub un prosop de pânză.

Poftă bună.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.